250 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę lub paski
1 szalotka
2 łyżki octu winnego
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki oliwy
4 szklanki endywi frisee
2 jajka
Dressing: wymieszaj musztardę, oliwę ocet winny, sól i pieprz
Jajko w koszulce:
Zagotuj wodę dodaj łyżkę octu, jajko rozbij i wlej ostrożnie do miseczki, powoli przelej jajko do wrzątku i szybkim ruchem łyżki zagarniaj białko w stronę żółtko tak, aby powstała całość.
Boczek pokrój w paski i podsmaż na patelni, zdejmij i przełóż na bok. Na ten sam olej dodaj pokrojona szalotkę podsmaż aż do uzyskania złotego koloru, przełóż do boczku. Na talerzu ułóż endywie dodaj boczek i szalotkę polej dressingiem i wymieszaj na wierzch ułóż jajko w koszulce podawaj z grzankami.