1/2 szklanki listków mięty
3 łodygi selera
1 ½ szklanki rzeżuchy
1 łyżka musztardy
1łyżka soku z cytryny
¼ szklanki jogurtu greckiego
1kg młodych ziemniaków
Ugotuj ziemniaki do miękkości, ostudź i przekrój na połowy. Musztardę, sok z cytryny i jogurt wymieszaj w miseczce aż do połączenia składników dodaj sól i pieprz.
Selera pokrój w półplasterki , przełóż do ziemniaków dodaj mięte szczypiorek i dressing, wszystko dokładnie wymieszaj.
4 łodygi selera naciowego
2 marchewki
125 ml mleka kokosowego
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
1 łyżka oleju
Seler obrać z włókien, opłukać, pokroić na pięciocentymetrowe kawałki, a następnie wzdłuż w paski.
Marchew obrać, opłukać i również pokroić w paski.
Olej rozgrzać w rondelku, wrzucić warzywa i chwilę podsmażać.
Następnie dodać sól, pieprz i mleko kokosowe. Dusić do miękkości.
Pod koniec dodać sok z cytryny.
Podawać jako dodatek do mięsa.
1/4 szklanki migdałów
250g zielonej fasolki
6 łodyg selera
1 cebula
2 łyżki cukru
2 łyżki octu winnego
500g piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
2 łyżki sambalu
W woku lub dużej patelni rozgrzej olej dodaj pokrojonego w kawałki kurczaka. W miseczce wymieszaj cukier, sambal, ocet winny aż do rozpuszczenia cukru, odstaw.
Zdejmij z woka kurczaka i odłóż na bok . Do pozostałego na woku tłuszczu wrzuć cebule, seler i fasolkę smaż przez około 3-4 minuty, ponownie dołóż usmażonego wcześniej kurczaka, dodaj migdały i wcześniej przygotowany sos, wymieszaj. Podaj z jaśminowym ryżem