150 g rukoli
2 łodygi selera
½ ogórka
2 szalotki
2 łyżki p[osiekanej natki
25 g orzechów włoskich
350 g pieczonej piersi z kurczaka
125 g sera pleśniowego
Sól, pieprz
Dressing:
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżka musztardy
Pierś z kurczaka upiecz w piekarniku , dodaj sól pieprz słodka paprykę, piecz około min do uzyskania złotego koloru, ostudź i pokrój w plastry
W dużej misce wymieszaj rukole, seler pokrojony w półksiężyce, natkę, orzechy, pokrojona w półplasterki szalotkę. Wszystko przełóż na duży talerz dodaj plastry kurczaka , oddaj pokruszony ser oraz połówki winogron dodaj sól i pieprz , wszystko polej dressingiem wymieszaj.
Dressing: oliwę, musztardę ocet winny przełóż do słoika wstrząśnij aż do połączenia składników
3 szklanki makaronu
100g szynki parmeńskiej
2 garści rukoli
50 g parmezanu
10 suszonych pomidorów
100 śmietany 18%
Makaron gotujemy aldente w osolonej wodzie. Na Patelnie podsmażamy szynkę, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory zalewamy śmietaną, dusimy około 5 min, do całości dodajemy ugotowany wcześniej makaron, sól pieprz i starty parmezan. Serwujemy z garścią rukoli.