1 op. roszponki
1 op. mazarella
1 szt. pomarańcza
1 szt. grejpfrut
4 truskawki
Garść orzechów włoskich
Sos winegret: oliwa z oliwek sok z cytryny
Sałatę rozłóż na dużym półmisku, pomarańcze i grejpfrut wyfiletuj truskawki przekrój na pół wszystko ułóż na sałacie dodaj kulki mozzarelli i zalej dressingiem, wymieszaj posyp orzechami.
225 g zielonych szparagów
Paczka roszponki
450 g pomidorków koktajlowych
12 czarnych oliwek
1 łyzka prazonych orzeszków piniowych
dressing
1 łyżka souk z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyzka musztardy
2 łyżki octu balsamicznego
Szparagi przekrój na pól do osolonej wody wrzuc najpierw części bez głów gotuj około minut, dodaj resztę szparagów i gotuj jeszcze przez minuty, szparagi musza być aldente. Pomidorki i oliwki przekrój na pół, orzeszki podpraż na suchej patelni. Na dużym półmisku ułóż liście roszponki dodaj szparagi pomidorki oliwki i orzeszki całość zalej dressingiem. Dressing: W słoiku wymieszaj oliwę , musztardę, ocet balsamiczny i sok z cytryny sól pieprz do uzyskania jednolitej konsystencji.