6 porów
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Łyżka masła
3 gałązki tymianku
100 ml śmietany 22%
100 g sera Cheddar
50 g parmezanu
100 g sera brie
Nastawić piekarnik na 180C, pory umyć, przekroić na poł następnie pokroić pod kątem na ok 2 cm kawałki. Czosnek obrać i posiekać, na patelni rozgrzewamy ojej i masło dodajemy czosnek sól I pieprz, tymianek dodajemy pory, śmietanę I dusimy kilka minut. Wyłączamy gaz, dodajemy cheddar i brie i przekładamy do żaroodpornego naczynia posypujemy startym parmezanem. Pieczemy ok 35 minut w temp. 180C
500 g ziemniaków
250 g pora
1 duża marchew
1 jabłko
1 l wywaru warzywnego
Wszystkie warzywa pokroić na małe kawałki, zalać wywarem i gotować przez 20 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Całość zblendować.