1 opakowanie szpinaku baby
6 niedużych ziemniaków
1 cebula
30 dag bekonu
10 dag sera Cheddar
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
4 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
Szpinak umyć. Na maśle zeszklić cebulę, czosnek. Dodać szpinak i lekko podsmażyć- 2-3 minuty, cały czas mieszając, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Bekon pokroić w słupki i obsmażyć na oliwie. Obrane ziemniaki pokroić w półkrążki, gotować w posolonej wodzie przez 10 minut i odcedzić. Naczynie żaroodporne skropić oliwą. Wyłożyć na dnie ziemniaki, wysmażony bekon, szpinak i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Zapiekać przez 30 minut.
1 opakowanie szpinaku baby
4 szalotki
3 pomarańcze
50 g pestek słonecznika
Składniki na sos serowy:
125 g sera Roquefort
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka białego octu winnego
½ cebuli
½ mały pęczek świeżego szczypiorku
Sól i pieprz do smaku
Szpinak myjemy i układamy na talerzu. Z pomarańczy i grejpfruta wykrajamy filety, szalotkę kroimy w półplasterki.
Sos serowy: wszystkie składniki na sos blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Pestki słonecznika smażymy na suchej patelni. Tak przygotowanym sosem polewamy szpinak i posypujemy pestkami.
1 opakowanie Szpinaku Baby
1 opakowanie makaronu spaghetti
2 łyżki śmietany
Ser gorgonzola
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz do smaku
Czosnek siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy umyty i wysuszony szpinak, śmietanę i pokruszony ser. Wszystko mieszamy i dusimy około 10 min. Makaron gotujemy al dente i dodajemy do przygotowanych składników. Całość mieszamy i podajemy prosto z patelni.
1 opakowanie szpinaku baby
2 banany
500 g ananasa
1 duża cytryna
10 kostek lodu
Z cytryny wyciskamy sok, ananasa kroimy na kawałki, banana obieramy, wszystko wkładamy do blendera. Dokładamy kostki lodu i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.