2 bakłażany pokrojone w plastry wzdłuż
2 łyżki octu winnego
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka syropu klonowego
¼ łyżeczki pieprzu cayene
½ szklanki majonezu
2 łyżki sok z cytryny
6 kromek chleba na zakwasie
3 pomidory
4 rzodkiewki
½ cebuli
1 główka sałaty frisee
Bakłażana pokrój w plastry przełóż do miski zalej marynatą z octu winnego, syropu klonowego, cukru i pieprzu cayenne, odstaw na 30 minut
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni piecz bakłażana przez 20 minut. Chleb podpiecz do uzyskania złotego koloru. Pomidory, rzodkiewki i cebule pokrój na plasterki.
Składanie kanapki:
Posmaruj kromkę majonezem połóż pomidora, cebule plaster bakłażana, rzodkiewkę dopraw solą i pieprzem dodaj garść frisbee i przykryj kromką posmarowana majonezem.
250 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę lub paski
1 szalotka
2 łyżki octu winnego
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki oliwy
4 szklanki endywi frisee
2 jajka
Dressing: wymieszaj musztardę, oliwę ocet winny, sól i pieprz
Jajko w koszulce:
Zagotuj wodę dodaj łyżkę octu, jajko rozbij i wlej ostrożnie do miseczki, powoli przelej jajko do wrzątku i szybkim ruchem łyżki zagarniaj białko w stronę żółtko tak, aby powstała całość.
Boczek pokrój w paski i podsmaż na patelni, zdejmij i przełóż na bok. Na ten sam olej dodaj pokrojona szalotkę podsmaż aż do uzyskania złotego koloru, przełóż do boczku. Na talerzu ułóż endywie dodaj boczek i szalotkę polej dressingiem i wymieszaj na wierzch ułóż jajko w koszulce podawaj z grzankami.