1 sałata escarole
¼ szklanki oliwy
450g grzybów shiitake
2 czosnku
1 duża szalotka
1 łyżeczka świeżego tymianku
5 łyżek czerwonego octu winnego
W dużej misce ułóż sałatę.
Na patelni rozgrzej olej dodaj szalotkę czosnek tymianek i pokrojone grzyby zostaw na ogniu na 5-6 minut, zdejmij grzyby z patelni i przełóż do miski z sałatą. Na tej samej patelni zmniejsz ogień i wlej ocet winny dokładnie wymieszaj i zredukuj, polej sałatę i grzyby, dokładnie wymieszaj.
2 łyżki oliwy
60 g szynki parmeńskiej
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu lub tymianku
1/4 łyżeczki płatków chili
1 główka endywi escarole
500g białej fasoli z puszki
1puszka krojonych pomidorow w puszce 1 l bulionu drobiowego
Sól, pieprz
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojona w paski szynkę parmeńską smażymy do zrumienienia, wyjmujemy i odkładamy na bok. Do garnka dodajemy cebule czosnek i rozmaryn krótko smażymy, dodajemy endywię i smażymy przez 2minuty. Dodajemy fasolę, pomidory i bulion gotujemy na wolnym ogniu przez 10 min, doprawiamy sola i pieprzem. Serwujemy w głębokim talerzu na wierzch dodajemy podsmażoną wcześniej szynkę parmeńską.