1 sztuka brokułu
Grzanki
½ opakowania sera feta
½ opakowania śmietana
1 litr wywaru warzywnego
Pestki słonecznika
Brokuł umyć, pokroić na części, zagotować z bulionem przez 10 minut, dodać śmietanę, zblendować, przelać na talerz. Posypać pestkami słonecznika. Grzanki posmarować serem feta i zapiec w piekarniku do zrumienienia.
1 sztuka brokułu
1 czerwona cebula
½ pęczka bazylii
100 g pestek słonecznika
6 łyżek oleju słonecznikowego
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz do smaku
Brokuł dzielimy na różyczki, łodygi drobno kroimy, podsmażamy na patelni na oleju ok 10 min. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Cebulkę drobno siekamy i mieszamy z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i czosnkiem. Brokuły układamy na półmisku, obsypujemy pestkami, bazylią i polewamy dressingiem.